dinsdag 25 januari 2011

Plaatsen foto binnen artikel in Joomla! Drie manieren.

Drie manieren:
1) Open artikel in editor door vanaf homepage (na inloggen) te klikken op potlood rechtsboven artikel. Artikel opent zich in tekstverwerker. Onderaan artikel zie je een grote knop 'afbeelding' en daar klik je op. Er opent zich een mooie lightbox. Je ziet nu alle beschikbare foto's op de server. Of eigenlijk: alle fotos in de map images/stories (dat is nu eenmaal de standaard instelling in Joomla wat op zich is aan te passen). Zit de foto die je wilt gebruiken er niet bij, dan ga je naar 'upload' onderaan de lightbox. Eerst even klikken op 'bladeren', foto kiezen en 'upload'. Je foto wordt nu in de map images/stories geplaatst. Je klikt op die foto en vervolgens op 'invoegen' en je foto verschijnt binnen je artikel.
2) Open een ftp programma en upload alle foto's die je wilt gebruiken op je website naar de folder images/stories van je joomla website. Open artikel in tekstverwerken zoals beschreven onder 1) en klik op 'afbeelding' onder artikel. Nu opent zich opnieuw de lightbox met daarin alle foto's die je in de folder images/stories hebt geplaatst. De rest wijst zich vanzelf.
3) Een wel erg makkelijke manier maar niet zo bekend: Zoek een foto op internet die je wilt plaatsen binnen je website. Natuurlijk moet je wel even bekijken of je recht hebt die foto te gebruiken maar op zich heb je dat omdat de foto openbaar beschikbaar is (je mag hem niet verkopen en op zich doe je er niets mee: lees verder.) In een ander tabblad van je browser open je het artikel in de teksteditor zoals hierboven beschreven. Nu klik je op de gewenste foto, houdt je linkermuis kant ingedrukt en sleept te foto naar het andere tabblad direct naar de plaats in het artikel waar de foto moet verschijnen. Als je bent belandt op die plaats, laat je de muis los en je foto 'landt' netjes in je artikel. Niet vergeten op 'opslaan' te klikken. Heb je nu de foto 'gejat'? Nee. Je hebt binnen je artikel alleen een verwijzing geplaatst naar een foto die ergens anders op het web te vinden is. Je hebt de foto dus niet eens gekopieerd. Net zomin als dat het strafbaar is om in een artikel een verwijzing naar een bankroof te plaatsen, is het strafbaar om een verwijzing naar een foto te plaatsen. Niet strafbaar dus. Minpunt: als de link ergens ver weg op internet wordt aangepast, dan is direct je foto binnen je artikel niet meer zichtbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten