maandag 28 januari 2013

Frustratie: een simpele Facebook like button op een Wordpress website

Tjonge, wat kan iets simpels soms moeilijk te realiseren zijn. Een Facebook Like button bijvoorbeeld binnen een Wordpress website.

Om een Faceboot button te plaasten binnen een (gewone) website, is het aan te raden de developers versie te gebruiken die door Facebook zelf onderhouden wordt:
http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/ Makkelijk te maken en niet moeilijk te integreren. Voor een Wordpress website denk je al snel aan een kant en klare plugin of widget. Ja die zijn er genoeg: "Facebook button plugin" of "Facebook widget"of "Facebook likebox". Zie de onderstaande afbeelding:


Zo, wat is dan het probleem? Het probleem is dat het niet werkt. Of de layout is niet goed, of er wordt niets getoond of de button werkt niet. Ja, de eerstgenoemde in de afbeelding ("Facebook") lijkt te werken. Ja die werkt. Enige probleem is mogelijk dat ik even geen optie kan vinden om de button gewoon binnen een widget te laten verschijnen. Ook worden "faces"niet getoond en is het vrij ingewikkeld om de applicatie te laten werken want: er moet eerst een Facebook applicatie aangemaakt worden en gekoppeld worden aan applicatie domein etc. Het LIJKT te werken want na klikken op "like", krijgt de like button counter + 1 maar deze like is vervolgens niet terug te vinden op mijn profiel in Facebook. Dat zou toch moeten?

Uiteindelijk val ik weer terug op de standaard Facebook developers code: http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/ , maak de parameters aan en plaats gegenereerde code binnen een html widget. Ja, de button wordt netjes getoond. Nee, de button werkt niet. De send button lijkt overigens wel prima te werken. Tenminste iets. Probeer de script code van Facebook te plaatsen achter <body> tag van header.php maar dat verandert niets. Helaas. Nog steeds niet naar behoren opgelost. Maar moet nu eerst even werken aan belastingaangifte voordat ik hier mee aandacht aan kan geven. Reacties, adviezen en andere commentaren zijn gewenst.

Aanvulling: twee problemen ontdekt

En zo heb ik tenminste alweer twee problemen opgelost:

1) De Facebook pagina id was fout. Die is op zich makkelijk te vinden door naar de pagina te gaan en op de timeline foto of profiel foto te klikken. Dan verschijnt er in de browser iets als: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=424986770863567&set=a.424986767530234.107018.139250686103845&type=1&theater waarbij het laatste getal de facebook pagina id is, in dit geval: 139250686103845

2) De klant blijkt nog helemaal geen Facebook pagina te hebben en zijn profiel pagina aan mij doorgegeven te hebben. Nee, voor profielpagina's kun je geen "likes"verzamelen omdat het geen pagina is. Dus wel eerst even een pagina aanmaken.

[caption id="" align="alignright" width="240"]facebook logo facebook logo (Photo credit: marcopako )[/caption]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten